Varför ska jag använda stödstrumpor när jag flyger?

Många känner igen känslan av svullna vader och stumma ben efter en lång bilfärd och än mer efter en flygresa. Det beror på att blodet cirkulerar långsammare när du sitter eller står. Följden blir att blodet stannar i benen, trycket i venerna höjs och venväggarna tänjs ut, vilket gör att benen svullnar. Trycket i luften är annorlunda när man flyger vilket påverkar blodcirkulationen negativt. För att undvika åderbråck och motverka risken för blodpropp rekommenderas att man har kompressionsstrumpor (för flyg) när man reser. Det är en bra försiktighetsåtgärd och som bonus får du piggare ben och kanske till och med bättre humör när du kommer fram till ditt resmål. Både män och kvinnor rekommenderas att använda strumpor för flygresor.

 

Vilka riktlinjer underlättar valet av stödstrumpor flyg?

För de, som använder dessa strumpor nästan dagligen, rekommenderas att använda de vanliga stödstrumporna med normal kompression 15-21 mmHg. För de som använder strumpor bara då och då eller endast vid bil & flygresor rekommenderas flygstrumpor med mild kompression. Med det menas ett tryck på mellan 11-15 mmHg.

MEN, alla regler har ett undantag så även när det gäller flygstrumpor. Det finns flygresenärer som INTE har problem i vanliga fall men som har STORA problem när de sitter still i ett flygplan en längre tid. De som får en känsla av otroligt tunga ben och svullna vader. För dessa resenärer räcker inte mild kompression utan då behöver man minst normal klass1 kompression 15-20 mmHg.

 

Hur väljer jag rätt stödstrumpa till min flygresa?

Produkter till flygresan är ett personligt val. Läs beskrivningen ovan och avgör först hur stora problem du brukar känna av när du flyger. Har du inga eller mindre problem med svullnande vader räcker Mild kompression 11-15 mmHg, men du kan även välja normala strumpor med klass 1 kompression 15-20 mmHg. Regeln är alltså mindre problem - mindre tryck respektive mer problem - mer tryck.

Vid minsta osäkerhet gällande vilka produkter du behöver, kontakta oss via e-post eller telefon. Vi hjälper gärna dig att välja rätt produkt, så att du får en behaglig flygresa.

 

 

 

 

 

 

Produkter
Övrigt