Varför ska jag använda stödstrumpor när jag flyger?

Du känner säkert igen känslan av lite svullna vader och stumma ben efter en lång bilfärd och än mer efter en flygresa. Det beror på att muskeln inte jobbar och att hjärtat inte får den hjälp det brukar få för att pumpa runt blodet i kroppen. Det får till följd att blod stannar i benet som svullnar. Det beror även på att trycket i luften är annorlunda vilket även det påverkar din blodcirkulation. För att undvika åderbråck och motverka risken för blodpropp så rekommenderas att man har stödstrumpor (stödstrumpor för flyg) när man reser. Det är som en försiktighetsåtgärd och som bonus får du piggare ben (och gladare humör kanske) när du kommer fram till ditt resmål. Både män och kvinnor rekommenderas att använda stödstrumpor för flygresa.

 

Vilka regler styr valet av Stödstrumpor flyg?

För de som använder stödstrumpor nästan dagligen (och det är många) rekommenderas att använda de vanliga stödstrumporna med normal kompression 15-21 mmHG. För de som använder stödstrumpor bara då och då eller endast vid bil & flygresor rekommenderas stödstrumpor med mild kompression. Med det menar man ett tryck mellan 11-15 mmHG.

MEN, alla regler har ett undantag så även när det gäller stödstrumpor flyg. Det finns flygresenärer som INTE har problem i vanliga fall men som har STORA problem när de sitter still i ett flygpaln en längre tid (vaderna känns som fotbollar när man ska ut ur planet). För dessa resenärer räcker inte mild kompression utan då måste man minst ha normal klass1 kompression 15-20 mmHG.

 

HUR VÄLJER JAG RÄTT STÖDSTRUMPOR TILL MIN FLYGRESA ?

Stödstrumpor till flygresan är ett personligt val. Läs beskrivningen ovan och avgör först hur stora problem du brukar känna av när du flyger. Har du inga eller mindre problem med svullnande vader räcker Mild kompression 11-15 mmHG, men du kan även välja normala stödstrumpor (dvs 95% av all stödstrumpor i denna nätbutik) med klass 1 kompression 15-20 mmHG. Regeln är alltså mindre problem - mindre tryck (eftersom det är behagligare för benet) och mer problem - mer tryck (eftersom det då behövs och känns skönare efteråt).

 

När du har kommit så långt så är det bara att välja "de snyggaste stödstrumporna" ...  och det är det svåraste eftersom de finns så många :-)

 

 

 

 

 

 

Produkter
Övrigt