Stödstrumpor i Mikrofiber

Mikrofiber

Mikrofiber (eng. microfibre eller microfiber) – ett tyg, som är gjort av polyesterfibrer, kan även bestå av polyamidfibrer och andra polymerer. Tyget fick sitt namn på grund av tjockleken på fibrerna som utgör flera mikrometer. Mikrofiber används vid tillverkning av vävda, icke vävda och stickade material. Den kan användas i klädtillverkning t ex stödstrumporna, klädsel.

Material

Mikrofiber är tillverkad av fibrer med mindre än 1 denie, fibrerna kombineras för att bilda garn. En modern mikrofibergänga med en längd på 100 000 meter väger endast 6 gram.

Historia

Tillverkning av ultratunn fiber(mindre än 0,7 denier) började i slutet av år 1950 med hjälp av tekniken för torsion av tråden från den smälta massan. Mikrofiber utvecklades i Japan år 1976.

Tillverkning

Vid framställning av mikrofibrer använder man sig av polyamid och polyestrar.Polyamidgängaförbereds i förväg - den ges en stjärnform.Sedan doppar man den färdiga polyamidgängan in i den smälta polyestern, låterden passera genom de tunnaste öppningarna och kyler ner den. Efter kylning separeras polyesterfilamenten frånpolyamidbasen och skickas till produktion av tyg.

Produktionsteknik

Mikrofiberproduktion är en högprecisionsprocess eftersom det är nödvändigt att erhålla polyamidgänga med en diameter av en tiondel eller till och med hundradel av en millimeter. För produktion av mikrofiber används s k extruder (från latin extrudo – pressa ut). En extruder är en maskin för mjukning (knådning) av material och formning med hjälp av tryckning genom ett profileringsverktyg (den s k matrisen), vars tvärsnitt motsvarar produktens konfiguration. Processen för bearbetning av material i extrudern kallas för extrudering.

Eftersom man numera pressar ut mikrofibret i form av en dubbel tråd (inre ”polyamidstjärna” och yttre polyesterkontur), har dess produktionsteknik blivit ännu mer komplicerat. Vid utloppet från extrudern leder kylningen av dubbelgängan med vatten till separation av polyamid- och polyesterkomponenterna i tråden, vilket resulterar i att varje mikrotråd har en mycket hög yta av mikrogap, som också leder till att tyget får en hög absorberingsegenskap.

Den slutliga kvaliteten på mikrofibern beror på filamentens geometriska parametrar, kompressionskon i extrudern, temperaturförhållandena med mera.

 

Mikrofiberns egenskaper

Mikrofiber är mycket resistent, det har ett riktfärgschema med ljusa nyanser, det här tyget är helt tvättbart. Mikrofibertygerna har en hög absorptionsförmåga tack varetrådsektionens mycket små diameter (tyget blir mer ”svampigt”).

Passar till produktion av mjuka stödstrumpor:

  • Lämnar inte fiber
  • Bleknar inte
  • Lämnar inte ludd
  • Vätskor tränger inte in i fibern
  • Absorberar mycket mer vatten än vanligt tyg
  • Torkar snabbt efter tvätt


Används för tillverkning av kompressionsstrumpor. Mikrofibertyget har, tack vare dess "svampighet", förmågan att behålla värmen väl, medan tyget kan vara lättare och tunnare jämfört med andra tyger.

Nackdelar


Eftersom mikrofiber bestårav polyestergänga, rekommenderas det inte att torka flygstrumpor på element, stryka med strykjärn eller värmebehandla.

Användning

Med hjälp av högkvalitativ mikrofiber tillverkar man bl a, stödstrumpor gravid. Tack vare fibrernas höga kvalitet och speciella struktur är dessa strumpor mycket mjuka, helt säkra och hypoallergena.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter
Övrigt