Kompressionsguide

Våra kompressionsstrumpor är utvecklade för att öka blodcirkulationen i fot och ben. Det ökade trycket verkar förebyggande mot blodproppar och åderbråck. Strumporna motverkar också svullnad och gör benen mindre trötta när man står och går mycket. Men om strumpan inte är konstruerad för rätt kompressionsgrad på rätt ställen kan effekten faktiskt bli den motsatta. Se därför upp med kompressionsstrumpor av sämre kvalitet och håll utkik efter produkter som följer råden nedan.

  1. Svensk standard SS 872400:2015 beskriver hur en kompressionstrumpa skall designas och testas. Finns det ingen information om detta från tillverkaren så är det förmodligen ingen riktig kompressionsprodukt.
  2. Kompressionen skall vara angiven, ex 15-21mmHg, och detta tryck får inte överskridas någonstans på strumpan.
  3. Kompressionen skall vara graderad från maximalt tryck vid ankeln till 50% av maxtrycket vid strumpkragen. Annars riskerar blodcirkulationen att minska istället för att öka!
  4. För att välja rätt storlek är det viktigt att ankelmått och vadens omfång är utmärkt på förpackningen. Väljer man fel storlek kommer inte strumpan att vara till någon hjälp.
  5. Ingående material får inte vara allergiframkallande och detta testas bland annat genom ISO standard 10993.
  6. Är produkten tillverkad utan skadliga ämnen för människa och miljö samt garanterat ofarlig för bäraren? Detta garanteras om strumpan har en sk. OEKO-TEX 100 certifiering.
  7. En strumpa måste klara minst 75 tvättar med bibehållen kompression. Strumpor av sämre kvalitet kan till och med bli stummare efter flera tvättar och på så vis öka trycket och motverka sitt syfte. Detta testas enligt standard ISO6330 på certifierat testinstitut.
  8. En riktig kvalitetsstrumpa skall ha förstärkt sula och häl för bästa komfort. Det är också viktigt att tåsömmen är mjuk och inte skaver. Om sömmen känns hård är det garanterat en strumpa av lägre kvalitet.
  9. Sist men inte minst så måste strumporna hålla för användning under lång tid. Slitstyrkan i våra kompressionstrumpor testas enligt ISO 13770 för att garantera en lång livslängd.

Väljer du ett par strumpor från vår webbshop stödstrumpor.se kan du vara säker på att få en produkt som är testad och tillverkad enligt gällande standards och som också ger önskad effekt- välbefinnande och positiva hälsoeffekter.

1 kommentar

Magnus Grampp3 år sedan
Bra att veta om det, tack så mycket. Jag gillar era stödstrumpor
Produkter
Övrigt